A hűtők energiacimkéjeA hűtőgépek energiacímkéje tájékoztatást nyújt az éves energiafogyasztásról (XYZ kWh/annum), az összes tároló térfogatáról (XYZ liter), a mélyhűtő térfogatáról (YZ liter), továbbá a zajszintről (YZ dB).

2012 július 1-től már nem helyezhető forgalomba A energiaosztályú hűtő sem,így ma a boltokban található készülékek nagy többsége A+ és A++ energiaosztályba, kisebb, de egyre növekvő részük pedig a leghatékonyabb A+++ energiaosztályba tartozik.

A piaci kínálat mellett azonban érdemes azt is megnézni, hogy a háztartásokban található készülékek mennyire korszerűek: ezen a téren már korántsem olyan rózsás a helyzet. A CECED Magyarország egy korábbi felmérése[link a tanulmányra] szerint a magyar háztartásokban található hűtőknek 40,4, a fagyasztóknak pedig 60,9%-a 8 évnél idősebb.

Ezek a készülékek legalább kétszer annyi energiát fogyasztanak, mint az energiatakarékos társaik (egy 20 éves gép akár háromszor annyit is), s ha figyelembe vesszük, hogy a hűtők a családi villanyszámlának 20-25%-áért felelősek, bizony könnyen rájöhetünk, hogy megéri lecserélni az energiafaló öreg masinákat.

 

© 2016 Minden jog fenntartva