Hűtő tippek, trükkök

Semmibe sem kerül...

...hűtőszekrényét jól elhelyezni: soha ne tegyük hőforrás – tűzhely vagy fűtőtest – közelébe, lehetőleg lakásunk leghűvösebb részében keressünk neki helyet. A fal és a gép hátsó, hőleadó rácsa között legalább egy tenyérnyi rés legyen. A gép felett is hagyjunk legalább ennyi rést, hogy a meleg szabadon távozhasson!

...megvárni, míg a forró étel lehűl, és csak akkor betenni a hűtőbe. Így kevesebb energiát igényel a lehűtése és a forró étel párája sem okoz jegesedést.

...a fagyasztóból az ételt előbb a hűtőbe áttenni. A felengedő étel hűti környezetét, így energiát takarít meg!

...megfelelő hőmérsékletet tartani hűtőnkben. Ne hűtsük túl a készüléket. Filléres befektetés, de nagyon hasznos egy hűtőszekrény hőmérő beszerzése. Általában elegendő élelmiszereink számára, ha a hűtőszekrényben +5 °C-ot tartunk. Ha csak két fokkal hidegebb hűtőnk, már kb. 5 000 forinttal nő az éves villanyszámlánk!

...ügyelni arra, hogy a hűtőgép hátsó, hőleadó rácsa szabadon szellőzzön és tiszta legyen. A lerakodó port legalább félévente töröljük le!

...ellenőrizni, nem jegesedett-e el a hűtőszekrény? A jégréteg rontja a gép hatásfokát és növeli fogyasztását!
Ha például 2 cm vastag jégréteg rakódott le a mélyhűtő fiókban, akár évi 3 000 Ft-tal többet fogyaszt! Olvasszuk rendszeresen a jégréteget!

...lehetőleg egyszerre kivenni a hűtőből azt, amire szükségünk van – kerülve az ajtó fölösleges nyitogatását. Ugyanis minden ajtónyitáskor meleg levegő tódul a hűtőbe, amit le kell hűteni.

...letörölni a vizet az élelmiszerről fagyasztás előtt. A fagyasztásra szánt élelmiszereknek legyen minimális a víztartalma. 1 kg víz lefagyasztása többször annyi energiát igényel, mint 1 kg száraz anyagé.

...ügyes csomagolással elkerülni, hogy a fagyasztóban sokat kelljen keresgélni. Így a hűtőgép ajtaja rövidebb ideig van nyitva.

...ellenőrizni, hogy jól záródik-e a hűtőszekrény ajtaja. Ha egy papírdarabkára rácsukjuk az ajtót és az szoros, nem csúszik ki, jó a zárás. Ellenkező esetben az az olcsóbb, ha kicseréljük a szigetelőcsíkot.

...pincében, veremben, kamrában tárolni a zöldségféléket, gyümölcsöket – ez egyáltalán nem fogyaszt energiát...

...és mégis sokat spórolhat a konyhában!

 

© 2016 Minden jog fenntartva