Fontos fogalmak

Hűtés – az élelmiszerek alacsony hőmérsékleten (+4 – -6 fok között) történő tárolása. A hűtés az enzimek működését és a mikroorganizmusok szaporodását lassítja.

Mélyhűtés – élelmiszerek nagyon alacsony hőmérsékleten (-18 fok) alatt történő tárolása

Gyorsfagyasztás – élelmiszerek -18 fok alatt kis adagokban (max. 2 kg) történő lefagyasztása (ez azért fontos, hogy a nyersanyagokban levő vízkristályok nem szúrják át a sejtfalat)

No frost – olyan hűtőszekrény, ahol a készülék falára nem rakódik pára és jég, mert a rendszer levegőáramoltatás segítségével ezt megakadályozza. Így a masinát nem kell rendszeres időközönként leolvasztani.

Visszamelegedési idő – azt az időtartamot jelzi, amíg a fagyasztóban tartott élelmiszerek nem károsodnak áramszünet esetén. Tipp: ha áramszünet esetén nem nyitjuk ki a fagyasztó ajtaját és tele van a rakodótér, akár 2-4 napig is elállhat benne az étel. Ha félig van a fagyasztó, akkor ez az idő 1 nap.

FCKW free – freon-mentes, vagyis ez azt jelenti, hogy a hűtőgép hőszigetelésének anyaga és a hűtőközeg nem tartalmaz freont, vagyis környezetbarát (a szóösszetétel némiképp furcsának mondható, tekintettel arra, hogy egy német rövidítés és egy angol szó összekapcsolásából keletkezett, angolul CFC-free lenne a helyes jelölés)

Klímaosztályok – azt a környezeti hőmérséklet-tartományt jelölik meg, amelyben a hűtőgép biztonságosan üzemeltethető

SN +10 és + 32 fok között

N +16 és +32 fok között

ST +18 és +38 fok között

T +18 és +43 fok között

* jelölések – a fagyasztó vagy egyes tároló rekeszeinek minősítése az alábbiak szerint:

* -6 fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten az élelmiszer kb. egy hétig tárolható (ez jelöli a legalacsonyabb minőséget, ma már gyakorlatilag nem létezik a piacon)

** -12 fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten az élelmiszer kb. 1-2 hétig tárolható

*** -18 fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten történő élelmiszer-tárolásra alkalmas tároló, mely szintén megfelelő maximum 1kg mennyiségű étel lefagyasztására

**** az ilyen jelöléssel ellátott rekesz alkalmas az élelmiszer -18 fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten több hétig történő tárolására és nagyobb mennyiségek lefagyasztására

 

© 2016 Minden jog fenntartva