Karbantartás

A karbantartás fontosságáról, avagy tudjuk-e, hogy az új szabályozás szerint a karbantartás elmulasztásából eredő károkért nekünk kell fizetni a jövőben, még a szavatossági időn belül is?

Az új PTK (2013. évi V. törvény) 6:166. § (2) bekezdése szerint: „Ha a dolog meghibásodásában a jogosultat terhelő karbantartási kötelezettség elmulasztása is közrehatott, a szavatossági kötelezettség teljesítésével felmerült költségeket közrehatása arányában a jogosult köteles viselni, ha a dolog karbantartására vonatkozó ismeretekkel rendelkezett, vagy ha a kötelezett e tekintetben tájékoztatási kötelezettségének eleget tett.”

Sokszor írtunk már a karbantartás fontosságáról, és arról is, hogy ezek a műveletek nem bonyolult, szervizes kolléga közreműködését igénylő tevékenységek, hanem egy kis figyelemmel mi magunk is könnyedén elvégezhetjük őket otthonunkban. A használati útmutatók ehhez segítséget is nyújtanak, s egyértelmű, hogy a használati útmutatóban javasolt karbantartási feladatokról „ismeretekkel rendelkezünk”, így ha azokat elmulasztjuk, és a meghibásodás legalább részben erre vezethető vissza, a javítási költségeket arányosan nekünk kell viselnünk.

Fontos tehát, hogy mindig olvassuk el a használati útmutatót, már a legelső használat előtt, hiszen a készülék megfelelő üzembe helyezéséhez is tartalmaz iránymutatást. Ne feledjük: csak magunknak okozunk kellemetlenséget, feladatokat, utánajárást, és nem utolsó sorban felesleges költségeket, ha már az első lépésnél valamit rosszul teszünk, ne legyünk tehát lusták megnézni a használati útmutatót. Készülékünk meghálálja a gondoskodást jó teljesítménnyel, hosszabb élettartammal, no és persze költségkíméléssel!

Íme egy kis általános segítség a hűtőgépek karbantartásához!

Nyár közepén a hűséges, egyébként is éjjel-nappal bennünket szolgáló háztartási készülékünk, a hűtőgép szerepe felértékelődik: nem győzzük bepakolni a limonádékat, ásványvizeket, hogy a forróságot jéghideg hűsítőkkel enyhíthessük. De ne feledjük el: a nagy meleg nemcsak a mi szervezetünket terheli meg, hanem hűtőgépünkét is. Sokkal jobban oda kell figyelnünk tehát a helyes üzemeltetésre, ha nem akarjuk, hogy a villanyszámlánk a nyári hónapok során az egekbe szökjön.

Egy kollégám szokta mondani, hogy a nyár olyan a hűtőnek, mint az emelkedő a tempomatnak. A melegben sokkal több energiát kell felhasználnia annak érdekében, hogy a megfelelő hőmérsékletre hűtse le az élelmiszereket és italokat. Apropó, megfelelő hőmérséklet… mennyi is az pontosan? A legtöbb szakirodalom 5-6 fokra javasolja beállítani a hűtőt. Nyáron – annak ellenére, hogy sokkal jobban vágyunk egy jéghideg italra, mint hűvösebb időszakokban – semmiképpen nem javasolt a szokásos beállításnál hidegebbre állítani a hűtőnket. Ha az ún. térközép-hőmérséklet ilyenkor 5-7 fok között van, az teljesen megfelelő: ezt úgy tudjuk megmérni, hogy a középső polcra, az ún. térközépbe beteszünk egy pohár vizet, és a hőmérő közepes hőmérsékletszabályozó-állásban az állandósult állapot esetén 5-7 fok között mutat, akkor rendben. Ha ennél hidegebbre állítjuk a hűtőt, ne feledjük, hogy a villanyszámlánk magasabb lehet emiatt.

Ügyeljünk arra is, hogy hűtőgépünket ne süsse a Nap, s lehetőleg ne legyen a tűzhelyhez sem közel (tudjuk, a tempomat és az emelkedő esete!). Bár a nagy melegben nehezebb megállni, de lehetőleg ne tegyünk be forró dolgokat. Várjuk meg, amíg kihűl a leves, s csak utána kerüljön a hűtőbe.

Fontos a rendszeres karbantartás is: rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól záródik-e az ajtó. Ezt úgy tehetjük meg, hogy egy papírlapot teszünk az ajtóhoz, amikor becsukjuk: ha benn marad, akkor rendben a záródás. Fontos az is, hogy a hűtőgép hátulján található kondenzátor rácsot rendszeresen portalanítsuk, és figyeljünk arra, hogy a hűtő mögött, mellett, felett legyen elegendő hely a levegő áramlására.

No és nem feledkezhetünk meg a jegesedés-mentesítésről sem: még az ún. no-frost-os hűtőket is évente legalább egyszer ajánlott leolvasztani.

Hogy a kollégámat idézzem ismét: gondozásmentes hűtő nincs! Még egy korszerű, energiahatékony hűtőnél is oda kell figyelnünk annak érdekében, hogy ténylegesen energiatakarékosan, a villanyszámlát kímélve működhessen.

 

© 2016 Minden jog fenntartva