A hűtők és a környezetvédelem

Sokszor hallhattuk már, hogy ha egy hűtőgép „FCKW free”, azaz a hűtőközege vagy egyéb alkatrésze nem tartalmaz freont, akkor környezetbarát. Miért és mikor van ennek jelentősége?

Amíg a hűtőgép még szépen, rendeltetésszerűen üzemel otthon a lakásban, addig ezzel a kérdéssel valójában nekünk, fogyasztóknak nem is kell foglalkoznunk. A kérdés akkor nyer igazi jelentőséget, amikor megválni készülünk a régi masinától. Ilyenkor ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy az utca vagy árokpart szélére kerül-e a kiszolgált készülék, vagy szakszerű feldolgozó üzembe. Az első esetben ugyanis, ha hozzá nem értő kezek kezdik bontogatni a kidobott készüléket, a hűtőgépben található veszélyes anyagok, gázok a csőrendszer sérülése esetén azonnal a levegőbe jutnak. Ha ez az anyag történetesen a freon – márpedig ma még elég sok freon tartalmú készülék van használatban – akkor ez a légkörbe jutva károsítja az ózonréteget és jelentősen hozzájárul a globális felmelegedés növekedéséhez. Ez az a két kritérium, amely alapján ma már meghatározásra került, hogy az egyes veszélyes anyagok milyen kezelést igényelnek a hűtőgépek lebontása során.

Az 1990-es évek elejéig olyan veszélyes anyagokat használtak fel a hűtőgépekben (pl. CFC-ket, azaz klorofluorokarbonátokat, ilyen pl. a freon, vagy HCFC-ket, azaz hidro-klorofluorokarbonátokat), amelyekről kiderült, hogy károsítják az ózonréteget és jelentősen hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, ha a szakszerűtlen használat vagy bontás során a levegőbe jutnak. Ezért ezek alkalmazását a 90-es évek közepén betiltották az Unióban.

A CFC-ket és a HCFC-ket az ún. HFC-k, majd a HC-k, vagyis hidrofluorokarbonátok és hidrokarbonátok váltották fel. Az előbbiek ugyan már nem rendelkeztek ózonréteg károsító hatással, de a globális felmelegedésre gyakorolt hatásuk még mindig jelentős, a kritikus 15-ös fokozat feletti értéket mutat. A HC-k viszont 3-4 fokozatú globális felmelegedés hatással már jelentősen környezetkímélőbb megoldást jelentenek.

A jelenlegi Uniós és hazai szabályok szerint az ózonréteget károsító és a 15 feletti globális felmelegedési hatással bíró veszélyes anyagok szakszerű kezelést igényelnek. Bár a ma kapható hűtőgépek már környezetbarátnak mondhatók, a háztartásokban jelenleg megtalálható készülékek nagy része még a ma már betiltott veszélyes anyagokat tartalmazza. Az energiatakarékosság mellett ez is egy nyomós ok arra, hogy elgondolkodjunk, nem érné-e meg mielőbb egy korszerű, környezetbarát gépre cserélni a régi készüléket... És ha így döntünk, ne felejtsük el, hogy a kereskedők kötelesek tőlünk visszavenni a régi masinát, ingyen. Így gondoskodhatunk arról, hogy a jó öreg készülék szakszerű és környezetkímélő módon kerüljön majd lebontásra.

 

© 2016 Minden jog fenntartva