Miért veszélyes az e-hulladék?

Miért veszélyes az e-hulladék és mit tehetünk, ha már nincs szükségünk a régi elektromos gépeinkre?

Elromlott a hűtő, a mosógép, a hajszárító és már nem javítható? Vagy a régi, energiafaló készüléket új, takarékosra cseréli a család? Netán csak megjelent egy újfajta, több lehetőséget kínáló porszívó, fényképező, mobiltelefon, és a régire már nincs szükségünk?

Mit tegyünk, ha meg szeretnénk válni a régi masinánktól?

Lássuk be: a magyarok legtöbbje nem szeret megválni a család hűséges „e-tagjaitól”. Addig használjuk elektromos berendezéseinket, ameddig csak lehet, amíg rá nem kényszerülünk a cserére. Még ha esetleg meg is válunk még működő készülékünktől, akkor is jellemzően odaajándékozzuk azt egy barátnak vagy családtagnak, vagy – egyre gyakrabban – eladjuk őket valamelyik internetes portálon.

Bár ilyen esetben – főleg, ha a nagyi életét szeretnénk megkönnyíteni azáltal, hogy a 15-20 éves mosógépet vagy hűtőt neki ajándékozzuk – nem árt tisztában lennünk azzal, mennyit is fogyasztanak ezek a régi gépek [link a CO2-tanulmányra], most arról szeretnénk egy praktikus összefoglalót adni, hogy mit tegyünk, ha úgy döntöttünk, már nincs szükségünk valamely elektromos berendezésünkre.

Először is nézzük meg, miért veszélyes hulladék az e-hulladék.

Az elektronikai berendezések – kisebb vagy nagyobb mértékben – tartalmaznak olyan anyagokat, melyek az általános hulladékkezelési gyakorlatok során szennyezhetik a környezetet (pl. lerakás vagy a kommunális hulladékkal együtt a szeméttelepen gyűjtés esetén akár esővíz, akár más hulladékkal, vegyszerrel érintkezés hatására kioldódnak a berendezésből és bekerülnek a talajba, szennyezik a talajvizet, vagy égetés esetén a mérgező gázok a levegőbe kerülnek). Ezért ezek a berendezések speciális gyűjtést és kezelést - bontást, ártalmatlanítást – igényelnek.  Különösen veszélyesek például a régi, még freont tartalmazó hűtőgépek, valamint a képcsöves berendezések: a tévé vagy számítógép monitorok.

Még akkor is, ha a manapság piacra kerülő berendezések – köszönhetően a technikai fejlődésnek és a jogi szabályozásnak – lényegesen kevesebb veszélyes anyagot tartalmaznak, mint a régiek,  fontos, hogy ne tegyük őket a kukába, az utcára vagy a természetbe.

Nem beszélve arról, hogy szakszerű feldolgozás esetén a berendezések 75%-ban újrahasznosítható anyagokat tartalmaznak, s az újrahasznosított anyagok használata az új gyártási folyamatok során jelentős energia-megtakarítással jár.

A kereskedő visszavételi kötelezettsége

2004. október 8-a óta, azaz amióta hatályba lépett az e-hulladékok visszavételéről szóló szabályozás, a kereskedő köteles ingyenesen visszavenni új készülék eladásakor a vásárló által felajánlott, az új készülékkel azonos használati célú régi berendezést. Mindezt ráadásul ingyenesen, tehát pénzt a visszavételért nem kérhet. Még akkor sem, ha a vásárló kéri, hogy a kereskedő a régi gépet az új gép házhozszállításakor szállítsa el tőle. Ebben az esetben is köteles a bolt ingyenesen gondoskodni arról, hogy a régi hűtőt, mosógépet és egyéb nagygépet elszállítsa a vásárló lakásából.

Fontos azt is tudni, hogy az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint a nagyobb áruházakban sokszor akkor is bedobhatjuk a kihelyezett gyűjtőládákba a feleslegessé vált kisméretű elektromos gépeinket (pl. hajszárító, fényképező), ha nem veszünk újat. Ezt egyébként a kereskedőknek 2014. augusztus 8-a óta kötelező is biztosítaniuk Magyarországon.

Hulladékudvarok

Általános szabály, hogy a települési hulladékudvarokban leadhatók az e-hulladékok. A legközelebbi hulladékudvarról a helyi közterület-fenntartó vállalat vagy az önkormányzat honlapján tájékozódhatunk.

A hulladékudvarok jellemzően mindenfajta e-hulladékot visszavesznek, de ha hűtőgépet vagy képcsöves berendezést (tévét, monitort) szeretnénk leadni, akkor előbb telefonon érdeklődjünk, hogy biztosan átveszik-e. Szintén érdemes informálódni, ha egyéb vagy több nagyméretű készülékkel érkeznénk, mert a helyhiány (a hulladékudvar telítettsége) is lehet oka az átvétel megtagadásának.

Lomtalanítás

Sajnos sokan nem tudják, hogy lomtalanításkor nem szabad kitenni az utcára az elektromos berendezéseket. Ezek a veszélyes hulladékok, mint láttuk, szakszerű, környezetbarát bontást igényelnek (az utcán történő szétszerelés, „kibelezés” nem minősül annak!)

A lomtalanítást végző szervezet mindig biztosít lehetőséget a veszélyes hulladékok leadására is. Ennek helyét és időpontját megtalálhatjuk a tájékoztatóban vagy a szervezet honlapján.

 

© 2016 Minden jog fenntartva