A nárcisztikus férfiak visszatérése

nárcisztikus férfi visszatér

A nárcisztikus férfiak és a szakítás

A nárcisztikus férfiak szakítás után gyakran visszatérnek. Ez a folyamat, amit a szakirodalom “vissza porszívózásnak” nevez, egy manipulatív viselkedésforma, mellyel a nárcisztikus férfiak folyamatos felbukkanásával igyekeznek újra kontroll alá vonni a másik felet.

Mikor tér vissza a nárcisztikus?

A nárcisztikus férfiak gyakran akkor térnek vissza, amikor az emberben végre megérik az elhatározás, hogy véget vet mérgező kapcsolatának. Ilyenkor ugyanis nagy esély van rá, hogy az ex nem hagyja majd annyiban a dolgot, és a szakítás után is minden erejével igyekszik majd a szabadulni vágyó fél továbblépését megakadályozni.

A nárcisztikus vissza porszívózás

A vissza porszívózás során a nárcisztikus férfiak számos módszert alkalmaznak:

  1. Flörtölő hangvételű üzenetek: A nárcisztikus férfiak gyakran flörtölő hangvételű üzeneteket küldenek, hogy visszacsábítsák az exüket.
  2. Alaptalan ígéretek: Az ígéretek, mint például “most minden más lesz, megváltozom”, átmenetiek, és amint az illető újra magához láncolja a másikat, a toxikus viselkedés azonnal visszatér.
  3. Kontroll: A nárcisztikus személyiségzavarral küzdőket a hatalom és a kontroll érzése élteti. Ha visszacsábítják magukhoz az exüket, azzal elérik a másik fölötti kontroll jól ismert érzését.

Mi a teendő, ha visszatér egy nárcisztikus?

Ha egy nárcisztikus visszatér, a következő lépéseket érdemes megfontolni:

  1. Határok meghatározása: Fontos, hogy határokat szabjunk a nárcisztikus személy számára. Ez magában foglalhatja a kommunikáció korlátozását vagy akár teljes megszakítását is.
  2. Támogató hálózat kialakítása: Beszéljünk a helyzetről családtagokkal, barátokkal vagy szakemberekkel. Ők segíthetnek abban, hogy objektíven lássuk a helyzetet és támogatást nyújtsanak a nehéz időszakban.
  3. Önmagunk védelme: Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a nárcisztikus személy manipuláljon minket. Ha úgy érezzük, hogy a nárcisztikus személy visszaél a jóindulatunkkal, akkor lépjünk vissza a helyzetből.
  4. Szakértői segítség igénybevétele: Egy pszichológus vagy terapeuta segíthet feldolgozni a nárcisztikus személy által okozott érzelmi károkat és segíthet a helyes döntések meghozatalában.

Emlékezzünk, hogy a nárcisztikus személyek gyakran manipulatívak és önzők. Fontos, hogy vigyázzunk magunkra és ne hagyjuk, hogy a nárcisztikus személy befolyásolja az életünket.

Milyen támogató csoportok léteznek ilyen helyzetekben?

Ilyen helyzetekben többféle támogató csoport is létezik, amelyek segíthetnek a nárcisztikus kapcsolatokból való kilábalásban:

  1. Online csoportok: Az interneten számos online csoportot találhatunk, ahol az emberek megoszthatják tapasztalataikat és támogathatják egymást. Például a “Nárcisztikus Áldozatok Csoportja” a Facebookon egy olyan közösség, ahol a nárcisztikus személyek áldozatai oszthatják meg tapasztalataikat és kaphatnak támogatást.
  2. Személyes csoportok: Személyes találkozókra is lehetőség van, ahol személyesen találkozhatunk másokkal, akik hasonló helyzetben vannak. Ezek a csoportok gyakran szakértői vezetés alatt állnak, és segíthetnek a helyzet megértésében és a továbblépésben.
  3. Pszichológiai támogatás: Egy pszichológus vagy terapeuta is nagy segítséget nyújthat a nárcisztikus kapcsolatokból való kilábalásban. Ők segíthetnek feldolgozni a kapcsolat során átélt traumákat és segíthetnek a helyes döntések meghozatalában.

Fontos, hogy ne feledjük: nem vagyunk egyedül ebben a helyzetben, és van segítség, amit igénybe vehetünk. Ne habozzunk segítséget kérni, ha szükségünk van rá.

A nárcisztikus kapcsolat lezárása

A nárcisztikus kapcsolat lezárása nagy kihívás lehet. A nárcisztikus férfiak gyakran nem hagyják annyiban a dolgot, és a szakítás után is minden erejével igyekeznek majd a szabadulni vágyó fél továbblépését megakadályozni. Ezért fontos, hogy a szakítás után is tartsuk a határainkat, és ne engedjünk a nárcisztikus férfiak manipulációjának.