A vércsoportod és a személyiséged

vércsoportra jellemző személyiség

A vércsoportod titkai

Talán sosem gondoltad volna, de épp a vércsoportod alapján tudhatsz meg valami egészen rendkívülit a személyiségedről. Az a különleges gondolat – pontosabban a ketsueki-gata elmélet -, hogy a vércsoportod hatással van a személyiségedre.

A vércsoportokat a vörösvérsejt-membránon található antigének határozzák meg. Az antigének az immunrendszert antitestek termelésére ösztönzik. Jelenleg négy alaptípust különböztetnek meg – A, B, AB és 0.

Az A vércsoportúak vörösvérsejtjei A antigént tartalmaznak, míg a plazmájukban Anti-B antitest található. A B vércsoportúaknál a vörösvérsejtjeik B antigént tartalmaznak, a plazmájukban pedig Anti-A antitest van.

Az AB vércsoportúaknál megtalálható mind az A, mind pedig a B antigén, ezért nem tartalmaznak sem alfa, sem béta antitestet. A 0 vércsoportúak viszont nem rendelkeznek sem A, sem B antigénnel, ezért bennük megtalálható mind az alfa, mind pedig a béta antitest.

A vércsoportokra való felosztás főként azonnali transzfúzió esetén fontos. Nem adhatunk bárkinek, vagy nem kaphatunk bárkitől vért. A vércsoportok öröklődése egy meghatározott rendszerben történik, így a vérvizsgálat felhasználható például apasági tesztek készítéséhez, rokonsági szálak kimutatásához is.

Az AB0-rendszerben tehát négy fő vércsoportot különböztetünk meg:

  1. A vércsoport: Ez a leggyakoribb, a lakosság 44 százaléka rendelkezik A vércsoporttal.
  2. 0 vércsoport: Ez a második leggyakoribb, a lakosság kb. 32 százaléka rendelkezik nullás vércsoporttal.
  3. B vércsoport: Ez már egy ritkább vércsoport, a lakosság csak kb. 16 százaléka tartozik ide.
  4. AB vércsoport: A legritkább vércsoport Magyarországon, mindössze a magyarok 8 százalékának ereiben folyik AB-s vér.
VércsoportSzázalékos előfordulás Magyarországon
A44%
032%
B16%
AB8%

Ezen kívül fontos megemlíteni az Rh faktort is, ami vagy jelen van a vérben (Rh+) vagy nincs (Rh-). Az Rh±os vérű donorok – mivel tartalmazzák az antitestet – nem adhatnak akárkinek vért. Pl. Rh− vérű hölgynek, aki még szeretne szülni, tilos Rh+ vért adni, mert ez egy Rh+ magzat esetében problémát okozhat.

a rh pozitív vércsoport jellemzői

Az Rh pozitív vércsoport azt jelenti, hogy a vörösvérsejtek felületén jelen van az Rh antigén, más néven D antigén. Az antigének a vérsejt felszínén található markerek. Az Amerikai Vöröskereszt szerint ez az egyik leggyakoribb vércsoport.

Ha ezt a vércsoportot összekeverjük egy Rh-negatív vércsoporttal, akkor az érintett személy testében egy életveszélyes antigén-antitest reakció indul e. Ezért fontos, hogy a véradás és a vérátömlesztés során pontosan meghatározzák a vércsoportot.

Az Rh pozitív vércsoportú emberek gyakran empatikusak és együttérzők, igyekeznek mindenütt véget vetni a konfliktusoknak, és az összetűzések helyett a békére törekszenek. Ha a helyzet úgy kívánja, szigorúak és kemények is tudnak lenni, nemcsak magukkal, hanem másokkal is.

0 rh pozitív vércsoport jellemzői

Az 0 Rh pozitív vércsoport az egyik leggyakoribb vércsoport. Az 0 Rh pozitív vércsoportú emberek vörösvérsejtjein nincsenek A vagy B antigének, de a vérplazmájukban megtalálhatók az A és B antitestek. Az Rh pozitív jelzés azt jelenti, hogy a vörösvérsejtek felületén jelen van az Rh antigén.

Az 0 Rh pozitív vércsoportú emberek adhatnak vért mindenki számára, aki szintén Rh pozitív. Az 0 Rh pozitív vércsoportúak kaphatnak vért 0 Rh pozitív és 0 Rh negatív vércsoportúaktól is.

Egyes kutatások szerint az 0 Rh pozitív vércsoportú emberek hajlamosabbak lehetnek elkapni néhány súlyos bakteriális és vírusfertőzést, beleértve például a kolerát, a pestist, a mumpszot és a tuberkulózist. Egyes tanulmányok szerint az ebbe a vércsoportba tartózók körében 35 százalékkal magasabb a duodenális fekélyek kialakulásának kockázata, ugyanakkor ritkábban jelentkeznek koszorúér-betegségek, valamint 25 százalékkal alacsonyabb a hasnyálmirigyrák előfordulása az egyéb vércsoportokhoz képest.

Személyiségjegyek tekintetében, az 0 Rh pozitív vércsoportú emberek gyakran nagylelkűek, békések és mindig arra törekszenek, hogy olyan megoldást találjanak egy-egy problémás helyzetben, ami mindenkinek a lehető legjobb. Fantasztikus csapatjátékosok és igazi harcosok, akik soha nem adnak fel egyetlen küzdelmet sem, amíg látnak egyetlen hajszálnyi esélyt is a győzelemre.

A vércsoportok és a személyiségjegyek

A vércsoport

Az A vércsoportú emberekről úgy tartják, hogy rendkívül kreatívak és intelligensek. Pozitív jellemzőik közé tartozik a csapatmunka, a türelem és a kedves, békés viselkedés. Viszont rendkívül érzékenyek lehetnek, és túl sokat törődhetnek a társadalmi normákkal.

B vércsoport

A B vércsoportúakról azt mondják, hogy erősek, szenvedélyesek, empatikusak és határozottak. Ha van egy céljuk, annak elérésébe apait-anyait beleadnak, és a végletekig elmennek a siker érdekében.

AB vércsoport

Az AB vércsoportúak a ketsueki-gata elmélet szerint az A és B személyiségtípusok keveréke. Nagyon empatikusak, ugyanakkor rendkívül óvatosak, és odafigyelnek arra, kinek és mennyit mutatnak meg magukból.

0 vércsoport

A 0-s vércsoportú embereket jóindulatúnak, engedékenynek és egyúttal merésznek tartják. A személyiségelmélet szerint általában magas követelményeket támasztanak magukkal szemben, és mindent megtesznek ezek elérésének érdekében.

A vércsoportod tehát sokat elárulhat a személyiségedről. Legyen szó az A, B, AB vagy 0 vércsoportról, mindegyiknek megvannak a maga jellemzői.

Érdemes tehát jobban megismerni a saját vércsoportunkat, hiszen ez segíthet minket abban, hogy jobban megértsük önmagunkat.