15 mondat a nárcisztikus ember lefegyverezésére

nárcisztikus ember kezelése

A nárcizmus kifejezést Paul Adolf Näcke alkotta meg a görög mitológiából ismert Narcissusra utalva. Ő volt az az ifjú, aki a saját tükörképébe szeretett bele. Nem véletlen a szóalkotás, hiszen a nárcisztikus ember csak az önmaga iránt érzett szeretetet ismeri. A nárcisztikus jelentése nagyjából egyet jelent a beképzeltség, hiúság, önhittség, túlzott önzés egyvelegével. Az emberek nem nárcisztikusnak születnek, hanem főként neveltetésük és gyermekkori traumáik alakították őket ilyenné. Ezért vannak, akik áldozatnak tekintik őket. De a traumatizált gyermekkor senkit sem jogosít fel arra, hogy áldozatokat szedjen.

Nézzük meg, hogy mik jellemzik a nárcisztikus személyiséget és mit tehetsz azért, hogy minél kevésbé sérülj egy ilyen kapcsolatban.

A nárcisztikus ember jellemzői

Dr. Ramani Durvasula nárcizmusra szakosodott klinikai szakpszichológus, több New York Times bestseller írója. Felhívja a figyelmet, hogy a nárcizmus egy spektrumon értelmezhető és ennek az egyik, legsúlyosabb véglete a nárcisztikus személyiségzavar. Igen változatos jellemzőkkel írja le a nárcizmus kategóriájába sorolható embereket. Ilyen például az empátiahiány, az arrogancia, felszínesség, a csodálat és elismerés keresése, a kontroll iránti vágy, az önzés, irigység, (érzelmi) távolságtartás, hajlam az emberek manipulálására és kihasználására. A hatalom és dominancia motiválja, az embereket csupán eszköznek, energiaforrásnak tekinti.

8 tipikus nárcisztikus mondat

Mégis, akkor miért kerülünk egy nárcisztikus ember bűvkörébe? Azért, mert az empátiát és az érzelmeket eszközként használva rutinosan alakít ki egy fantáziavilágot a saját személyiségéről. A báj, a karizma, a magabiztosság és siker álcáját nagyon sikeresen tartja fenn. Úgy adagolja a jót és a rosszat, hogy az energiaforrása ki ne apadjon (vagyis a másik fél fel ne ébredjen az álomvilágból). Ha már hallottad ezeket a mondatokat, akkor lehetséges, hogy egy nárcisztikus ember hálójába kerültél.

1.   Te vagy a lelki társam.

Tipikus mondat a romantikus kapcsolatok elején. A nárcisztikus ember ezzel elkezdi az idealizált világot építeni.

2.    Ne dramatizáld túl a helyzetet!

A kezdeti rózsaszín ködös időszak után a nárcisztikus „társ” elkezdi a módszeres devalvációt. Kétségbe vonja a másik érzésének jogosságát.

3.   Nem hiszem el, hogy neked tetszik ez a vacak.

Folytatódik az értéktelenítés. Mindegy, miről van szó, a nárcisztikusnak alapvető célja, hogy megingassa önértékelésedet és elszigeteljen attól, amit szeretsz. Ezért folyamatosan becsmérel, kritizál.

4.   Sajnálom, hogy így érzel!

Amikor tudja, hogy bocsánatot kellene kérnie, általában ez a mondat hagyja el a száját. De ezzel nem kér bocsánatot, semmilyen megbánást nem mutat.

5.    Ezt csak magadnak köszönheted.

Bármi rossz is történt, az biztos, hogy nem az ő hibája, vagy felelőssége – ez nem fér bele a tökéletes énképébe. A felelősség hárítása (mások hibáztatása) tipikus eszköze a nárcisztikus embereknek.

6.    Senki sem kérdezte a véleményedet.

A mellőzés – tehát végső értéktelenítés – tipikus kijelentése. Semmibe veszi a másikat, a párbeszédek egyoldalúvá válnak, már csak a nárcisztikus emberről szólnak.

7.    Soha, senki sem fog téged úgy szeretni, ahogy én.

A nárcisztikus fejében teljesen abszurd gondolat az, hogy őt elhagyják. Meg akarja tartani az egóját tápláló kapcsolatot, ezért újabb manipulációval él.

8.    Nélkülem semmire se mész.

A nárcisztikus fél módszeresen elbizonytalanítja a partnerét, hogy saját felsőbbrendűségét fenntartsa. Sokszor az életkörülményekkel, anyagiakkal is sakkban tartja áldozatát.

Meg tud változni egy nárcisztikus ember?

Röviden és tömören: nem. Gondolhatod, hogy mindenki változhat – a nárcisztikus ember azonban nem fog változni. A felépített tökéletes álomvilága az ő saját valósága, önmaga iránt érzett szerelme elvakítja. Nem gondolja, hogy változnia kellene. Nincs is tudatában annak, hogy nárcisztikus személyiségtípus. A nárcisztikusok mindent személyesen vesznek, és egyáltalán nincsenek érzéseik a másik ember iránt. Nem tudják a másik helyébe képzelni magukat. Egy nárcisztikus ember sosem fogja megérteni a te nézőpontodat és érzéseidet. Soha nem látja be, hogy téved – még akkor sem, ha tények elé állítod őt. Mindig talál egy módot arra, hogy téged hibáztasson.

A változás reményének illúziója csak elodázza a döntés pillanatát. Ezzel növekedhet a benned kavargó önbizalomhiány, kétségbeesés, szorongás, depresszió és az állandó „nem vagyok elég jó” érzés. Így megnehezítheted magadnak a távolodást és a határok meghúzását. Radikális elhatározásra van szükség: el kell fogadnod, hogy ő nem fog változni. Mindig ugyanaz lesz a forgatókönyv. Előbb-utóbb rájössz, hogy csak a saját energiádat éled fel a kapcsolat javításáért tett próbálkozásokkal. A nárcisztikussal vívott harcban nem nyerhetsz, és sokkal értékesebb dolgot veszíthetsz el egy kapcsolatnál: önmagadat.

15 mondat, amivel lefegyverezhetsz egy nárcisztikus személyt

Az már fél siker, hogy felismerted: nárcisztikus emberrel állsz szemben. Ilyenkor a legjobb persze kizárni őt az életedből, de vannak helyzetek, amikor erre nincs lehetőséged. Nem szabad észérvekkel reagálni a manipuláló megnyilvánulásokra, mert ilyenkor még jobban sérülhetsz. Inkább használd ezeket a mondatokat, amiket Rebecca Zung kommunikációs szakértő ajánl.

1.       Esetleg érdemes lenne megfontolnod…

2.       Egyetértek veled.

3.       Teljes jogod van a véleményedhez.

4.       A haragod nem az én felelősségem.

5.       „Mi” kifejezések használata: „Ezt mindketten meg tudjuk oldani.” „Ezen együtt dolgozhatunk.”

6.      A dühöngés nem fogja megoldani a jelenlegi problémánkat.

7.       Ez egy érdekes nézőpont.

8.       Úgy döntöttem, hogy erre nem válaszolok.

9.      Meg kell, hogy kérjelek: tartsd tiszteletben a határaimat.

10.   Rendben. (Ne mondj semmit, csak vedd tudomásul, hogy beszélt hozzád. Ne harapj rá a horogra.)

11.    Hallak téged. (Ismerd el, amit mondott, de ne védd meg magad és ne vitatkozz.)

12.   Azonnal abba kell hagynod.

13.    Amit hallok tőled, az…

14.   Sajnálom, hogy ezt gondolod.

15.   Ez a te valóságod, nem az enyém.